Nya tjänster att låna pengar

Efter att Trustbuddy gick i konkurs så skulle man kunna tappa förtroende för att använda innovativa finansiella tjänster online, så kallade fintech bolag. Men det var framförallt en dålig företagsledning som tog många dåliga beslut som var anledningen till vad som hände. Själva affärsidén och affärsmodellen är positiv och intressant. Att möjliggöra ett sparande och lånande utan att blanda in banker eller andra finansiella institut är ingen dålig idé i sig. Att kapa mellanhänder vilket är kärnan i affären. Nu fyller förvisso dessa sistnämnda aktörer, banker och andra licensierade lånegivare också en viktig funktion i samhället. Att kunna erbjuda lån och krediter är en grundläggande pusselbit i en kapitalistisk demokrati vilket lyckligtivs Sverige och resten av västvärlden räknas som. Dessutom så är vi en konjunktur där vi har ett lågränte läge. Detta i kombination med hur bostadsmarknaden ser ut i Sverige, dvs en kraftigt reglerad hyresmarknad som leder till att det lönar sig att köpa en villa eller bostadsrätt, då ränteläget är lågt vilket gör bostadslån billiga och eftertraktade. Detta räntelänge som vi har i Sverige och i övriga världen också gör att det är väldigt billigt att låna pengar just nu. Pengar är billiga. Normalt sätt skall räntan vara 2%-3% men vad som är det nya normala kan man också diskutera.

 

Pengar är billiga nu
Pengar är billiga nu

Men låt oss komma tillbaka dit vi började, dvs att sedan Trustbuddy så har den tekniska och innovativa utvecklingen fortsatt och det finns många bra nya tjänster som hjälper dig jämföra och hitta de bästa lånen. Dessa tjänster hjälper dig att betala mindre för lån och kreditkort. Den senaste av dessa är Bank.se och Lendo.se som har på kort tid blivit en av de populäraste på marknaden. Bank.se är väldigt bra på snabblån. De har lyckats samla alla aktörer som förmedlar snabblån och pressat deras räntar så att erbjudande är väldigt konkurrenskraftiga. Detta är också en marknad som senaste åren blivit reglerad till konsumenternas fördel, då bland annat den svenska regeringen beslutat om hur marknadsföringen för lån ska vara samt även vilka räntor de får ta ut. Lendo.se däremot är bra på att samla många lån till ett enda och på så sätt sänka sin ränta.

Sammanfattningsvis så är det viktigt att påpeka att utvecklingen går framåt, och en enskild tjänst dikeskörning innebär inte att hela branschen eller affärsidén är dålig. Det finns många nya och bra tjänster som tagit Trustbuddys plats och som erbjuder konsumter bra och billiga lån.